2 november 2020
Interview met Dhr. Pierre Guelen over de toepassing van Biophilic Design op de innovation campus van Planon te Nijmegen, Nederland.
Interview en verslaggeving door Heidi Lenaerts, nature based workplace wellbeing & development expert en Biophilic Design consultant.
Photo credits by Planon
De innovation campus werd ingericht als een greenhouse om het oude en nieuwe gebouw van Planon te Nijmegen met elkaar te verbinden. Voor het ontwerp en de inrichting werd Planon geïnspireerd door Biophilic Design. De greenhouse of jungle is een interessante casus om te bespreken met CEO Pierre Guelen van Planon.
"Het kantoor van de toekomst is een ontmoetingsplek waar je elkaar inspireert, waar je innoveert en waar je samenkomt in een zo prettig mogelijke omgeving."
Ontstaan idee ‘greenhouse’ en de vier zuilen waarop dit gebaseerd is.
Binnen de facilitaire wereld hebben we aandacht voor wat er gebeurt met de werkplek. En al voor COVID-19 hadden we de idee, en in Nederland is thuiswerk al langer gangbaar, om het kantoor als een ‘clubhuis’ in te richten. Het kantoor van de toekomst is een ontmoetingsplek waar je elkaar inspireert, waar je innoveert en waar je samenkomt in een zo prettig mogelijke omgeving. En nu met COVID-19 is dit in een stroomversnelling gekomen en zelfs de meest traditionele bedrijven beseffen dat men niet meer kan teruggaan naar een 40h werkweek op kantoor. Er zal een gezonde mix dienen te ontstaan en dan kan je je afvragen wat de rol van het kantoor of de werkomgeving zal zijn? Het clubhuis idee is voorafgegaan aan het Biophilic Design project. Onze project aanpak resulteerde in een greenhouse en omvatte vier zuilen: healthy, sustainable, connecting en inspiring.
"We moeten kantoren maken waarin mensen ’s avonds gezonder naar buiten gaan dan wanneer ze ’s morgens naar binnen kwamen."
Toelichting van de vier zuilen:
Healthy: We moeten kantoren maken waarin mensen ’s avonds gezonder naar buiten gaan dan wanneer ze ’s morgens naar binnen kwamen. Wat volgt zijn voorbeelden die van toepassing zijn in ‘normale tijden’ voor COVID-19. We hebben een gym met een personal trainer en we voorzien ook yoga sessies. Een zo gezond mogelijke omgeving (zo hoog mogelijk scoren op de WELL Building Standard) die we continu monitoren aan de hand van sensoren. Bv. het meten van CO2 in een vergaderzaal, wanneer deze waarde niet meer gezond is, wordt de organisator van de meeting ervan genotificeerd dat deze een deur of raam dient open te zetten. Er worden allerlei gaming elementen geïncorporeerd om de gezondheid te bevorderen bv. vrijdag middag worden er snacks in de bar voorzien op voorwaarde dat er die week meer mensen de trap dan de lift hebben gebruikt. Dit kunnen we monitoren adhv sensoren die de activiteit in de lift en op de trap meten. Wat betreft gezonde voeding is er een regeling dat wie éénmaal per week met de fiets komt en de gym gebruikt, gratis salade buffet krijgt. Op iedere verdieping staat een koffieautomaat, maar in de greenhouse, onze jungle, hebben we bewust gekozen voor zéér lekkere koffie, dit zet mensen aan om te bewegen! En wij zijn ervan overtuigd dat wanneer men even weg is van de werkplek men zich daarna beter kan concentreren.
Sustainable: Het gebouw is zelfvoorzienend in energie en werkt oa. met warmtewisselaars en zonnepanelen en we zijn bijna volledig energie neutraal op de koude/warmte opslag in de grond na. Bovendien is onze CO2 uitstoot minimaal.
Connecting: Planon heeft een living lab waarin continu studenten afstuderen en onderzoek gebeurt. Mensen kunnen zich ook komen aanmelden om bv. gedurende een periode in het lab te werken aan een bepaald onderzoek. Er zijn ook een aantal startups aanwezig die anderen inspireren op het vlak van gebouwen en werken. Zo heeft één van de startups een mobile app ontwikkeld waarmee je tijdens de vergadering kan aangeven hoe je je voelt met één druk op je telefoonscherm. Sensoren meten enkel de technische dimensies van een ruimte maar niet het gevoel, en hier biedt deze app een oplossing. Wij gaan deze app ook uittesten om na te gaan welke vergaderzaal het meest productief is voor welke activiteit.
Inspiring: Er werd een initiatief opgezet onder werknemers ‘hoe zien jullie de ideale werkomgeving’? Hier is ons ‘clubhuis of sporthuiscentrum’ idee uit voort gevloeid: we moeten een plek creëren waar mensen gelukkig van worden en voor ons betekende dat ‘GROEN’. Uit de vier verschillende ontwerpen van een clubhuis, voorgesteld dmv moodboards op een company barbecue, koos bijna 75% voor het Biophilic Design ontwerp. Op die manier zijn we gestart met het bouwen van de greenhouse of jungle wat helemaal niet zo duur is gebleken. Trekpleisters zijn de tropische bomen zoals bananen- en palmbomen, een beach bar vervaardigd van oud steigerhout en de vloer van geprint beton die de uitstraling van een avontuurlijke ‘bush’ kracht bijzet.
Biophilic Design werd ook verder doorgetrokken op de kantoorverdiepingen door toepassing van moswanden wat een uitstekende akoestiek oplevert. Verder zijn er heel veel planten aangebracht en hebben we geïnvesteerd in klimaatplafonds.
Wat is de belangrijkste motivatie van Planon om te kiezen voor Biophilic Design?
We wilden het zo gezond mogelijk maken, hiermee is het begonnen, en we merken na 2,5 maanden ingebruikname dat het vele daglicht mensen echt wel aantrekt om plaats te nemen in onze jungle. In feite was onze zuil ‘health’ het uitgangspunt en daarna heeft de invulling plaatsgevonden dmv Biophilic Design.
Wat vindt u zelf het meest geslaagd aan het project?
De reacties van de mensen: zij waren in het begin overdonderd dat we dit durfden! Dit toont aan dat we als IT-bedrijf bijzonder zijn en dit strookt met de inrichting van de jungle: het zijn de ideeën van de mensen die er werken die we gerealiseerd hebben. Bv. ideeën van mensen om rotanstoelen, een tuktuk en een neushoorn aan de jungle toe te voegen en dit is ook gebeurd. Mensen zijn dan blij om te werken voor een bedrijf dat iets ‘raars’ doet, en misschien dat dit in een IT- bedrijf net iets makkelijker kan dan in een meer traditioneel bedrijf.
Het contrast is vaak groot tussen ons privéleven, waar we de integratie met de natuur meer en meer zien opduiken denk maar aan concepten van vrijetijdsbesteding, en ons kantoorleven. We spenderen gemiddeld zo’n acht uren per dag binnen op kantoren die ons vaak helemaal niet inspireren en waar we ons niet thuis voelen. Ik geloof er sterk in dat nu het moment is om te investeren in werkomgevingen, om een kantoor ‘anders’ bv. als een ‘clubhuis’ in te richten.
Dhr. Pierre Guelen stelt me terecht de vraag: “Wanneer gaan we satellietkantoren in de Ardennen oprichten, zou dit niet de logische volgende stap zijn?”
"FM is er altijd op gericht geweest om zoveel mogelijk mensen binnen de beschikbare ruimte te laten werken, denk maar aan het cubicle concept, maar ik ben ervan overtuigd dat men de kantoren nu echt ‘anders’ kan gaan inrichten ter bevordering van de werkkwaliteit en -productiviteit."
Welke zijn volgens u de belangrijkste economische voordelen van Biophilic Design?
De prijs per vierkante meter van een kas of greenhouse is goedkoper dan de traditionele manier van bouwen. Biophilic Design helpt ons om een sterk imago neer te zetten en brengt een reductie in rekruteringskosten met zich mee. Een toename in zowel welzijn, productiviteit als creativiteit wordt verwacht. Het gebruik van sustainable materialen met behulp van subsidies zal uitmonden in een energiebesparing.
Een kas is dé ultieme flexplek: de ideale manier om supply en demand van werkplekken in de toekomst op een betere manier te managen. We hebben vastgesteld dat mensen spontaan hun oude werkplek verlaten om in de jungle te komen werken. Kan dit als voorbeeld fungeren in het omgaan met het volgende vraagstuk: wat gaan we doen met die kantoren als mensen meer van thuis blijven werken ook na COVID-19? Gaan we de extra ruimte die vrijkomt in kantoren, benutten om de kwaliteit van de kantoren te verbeteren? FM is er altijd op gericht geweest om zoveel mogelijk mensen binnen de beschikbare ruimte te laten werken, denk maar aan het cubicle concept, maar ik ben ervan overtuigd dat men de kantoren nu echt ‘anders’ kan gaan inrichten ter bevordering van de werkkwaliteit en -productiviteit. De huidige COVID-19-periode heeft de evolutie op het vlak van flex- en werkplekinrichting nu eenmaal in een stroomversnelling gebracht.
"Biophilic Design past heel goed bij waar mensen nu willen zijn: dichtbij de natuur, gezond en vegetarisch eten. Alles draait om gezondheid, de natuur, terug naar de roots, niet kunstmatig en dat zou de cultuur van ieder bedrijf moeten zijn."
Hoe is Biophilic Design ingebed in de Planon cultuur?
Greenhouse of jungle: niet alles hoeft netjes en keurig aangeharkt te zijn. Biophilic Design en een jungle hoeven niet perfect te zijn, als het totaal maar klopt. Ik denk dat Biophilic Design heel goed past bij waar mensen nu willen zijn: dichtbij de natuur, gezond en vegetarisch eten. Alles draait om gezondheid, de natuur, terug naar de roots, niet kunstmatig en dat zou de cultuur van ieder bedrijf moeten zijn.
Denkt u in de toekomst aan andere toepassingen van Biophilic Design binnen Planon?
Eén of meerdere vergaderzalen inrichten als een groententuin om een topic te bespreken in de tuin, terwijl men aan het tuinieren is, dat zie ik echt wel zitten. En we denken eraan om in de toekomst ook het oude gebouw onder handen te nemen, we hebben nu eenmaal voor onszelf de standaard rond Biophilic Design verhoogd.
Tot slot zijn we benieuwd naar de waarnemingen van bv. een half jaar ingebruikname hoe de stromen werk zich verder uitkristalliseren: voor welk type activiteiten gaat men voornamelijk in de jungle werken? Hoe wordt de jungle als bezoeklocatie ervaren? Verder zijn we ook benieuwd welke werkplekken in trek zullen zijn wanneer mensen na COVID-19 terugkeren naar de werkvloer.
Nabeschouwing:
De jungle casus van Planon biedt interessante en positieve perspectieven op de toekomst van werkplekbeleving en -management en herinnert er ons tevens aan om ook in moeilijke tijden positief te blijven zoals in het liedje “always look on the bright side of life” (tevens het deuntje dat de robot speelt die bezoekers van de jungle naar de receptie begeleiden bij Planon). De toepassing van Biophilic Design zal in de toekomst alsmaar aan belang winnen om de werkomgeving verder te ‘vermenselijken’.
Geïnspireerd door deze casus en wenst u Biophilic Design toe te passen in uw werkomgeving? Contacteer ons voor een gratis intake gesprek van 30 minuten.
Voer tot nadenken ;) Goed artikel!